top of page
Search
  • Admin

Endomikoriza

Endomikoriza predstavlja tip mikorize u kojem se hife šire unutar korijena, razdjeljujući male dijelove stijenki korijenovih stanica. Hifa zapravo ne probija staničnu membranu i ulazi u citoplazmu stanice, već izrasta u cijevčicu koju tvori invaginacija stijenke korjenove stanice. Nakon prodora, neke hife postanu jako razgranate, te stvaraju ''čvorove''. Čvorovi dosirnu površinu hifa i stanične citoplazme i tako omogućuju prijenos hranjivih tvari između gljive i biljke. Kako bi se hife unutar korijena vidjele, potreban je mikroskop. Ovaj tip mikorize nalazi se u više od 90% jednogodišnjih biljnih vrsta uključujući i kukuruz, pšenicu te mahunarke.

Gljive koje formiraju endomikorizu uključuju oko 150 vrsta iz reda Zygomyceta Glomales koje pripadaju rodovima Glomus i Sclerocytis (Glomaceae), Gigaspora i Scutellospora (Gigasporaceae), te Acaulospora i Entrophospora (Acaulosporaceae).

Endomikorizne gljive uključene su u suzbijanje biljnih bolesti, uključujući infekciju nematodama, stimuliraju proizvodnju hormona kod biljaka, povećavaju razine klorofila u listovima te povećavaju otpornost biljaka na vodni stres, zaslanjenost i kiselost tla. Mikorizne gljive prostiru se tlom dalje od zone iscrpljene hranjivima neposredno u blizini korijenja i mogu povećati učinkovitost apsorpcije imobiljnih hranjiva i do 60 puta.
164 views0 comments

Recent Posts

See All

Biootisak vs. lisne uši

Već dugo se u Hrvatskoj ne pamti najezda lisnih uši ovih razmjera. Tim povodom u nekoliko koraka objašnjavamo kako se našim proizvodima obraniti od lisnih uši. Danas koristimo mnoge sintetičke proizvo

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page