top of page
Search
  • Admin

Neem ulje za zaštitu biljaka

Neem ulje se pokazalo kao učinkovito prirodno sredstvo za zaštitu bilja. Dobiva se , hladnim prešanjem Neem koštica (biljke Azadirachta indica).

Aktivni sastojak je azadiraktin koji se nalazi u sjemenu biljke. https://www.agroklub.com/zastitna-sredstva/aktivne-tvari/azadiraktin-266/

Azadirachta indica član je porodice Meliaceae (Jasenjačevke) koja potječe s indijskog kontinenta i koja se danas u cijelom svijetu cijeni kao važan izvor fitokemikalija za uporabu u ljudskom zdravlju i suzbijanju štetnika. Azadirachta je brzo rastuće zimzeleno drvo male do srednje veličine, širokih i raširenih grana. Podnosi visoke temperature kao i loše ili degradirano tlo. Mladi listovi su crvenkaste do ljubičaste boje, dok su zreli listovi svijetlozeleni.

Ulje neema sadrži najmanje 100 biološki aktivnih spojeva. Među njima su glavni sastojci triterpeni poznati kao limonoidi, a najvažniji je azadirahtin, koji uzrokuje 90% učinka na većinu štetnika.

Neem ne ubija insekte trenutno,nego mijenja njihovo ponašanje i fiziološke značajke.

Sugerira se da se sadržaj azadirahtina u sjemenkama može povećati mikorizom.

Sadrži antibakterijska, antivirusna, antiparazitna, antigljivična i insekticidna svojstva

zbog kojih sprječava i liječi mnoge ozbiljne bolesti.

Bitno je naglasiti da ne zagađuje okoliš i u potpunosti je biorazgradiv. Siguran je za pčele i ostale korisne organizme.

Recent Posts

See All

Biootisak vs. lisne uši

Već dugo se u Hrvatskoj ne pamti najezda lisnih uši ovih razmjera. Tim povodom u nekoliko koraka objašnjavamo kako se našim proizvodima obraniti od lisnih uši. Danas koristimo mnoge sintetičke proizvo

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page