top of page
Search
  • Admin

Kako sve može djelovati mikoriza?

Jedna od pozitivnih stvari kod mikorizacije je što gljive proizvode antibiotike koji značajno povećavaju imunitet biljke na sušu i na patogene organizme. Tvari asimilirane hifama gljive ulaze u biljku preko micelija koji je prostorno prošireniji te se rasprostire u područja tla koja biljka samostalno ne može doseći.

Ostale pozitivni učinci su: bolji rast biljke, povećana produkcija biomase i sposobnost za kompeticijom, bolja adaptacija biljke na okoliš te redukcija fenomena umornosti tla, poboljšanje fizikalnih svojstava tla i veća tolerantnost na stres uzrokovan zaslanjenošću tla, bolja djelotvornost gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

Mikorizama je omogućena proizvodnja zdravih biljaka visoke kvalitete s niskim kemijskim unosima, mogu djelovati kao biološka zaštita, bioregulatori i biološka gnojiva. Postoji široki spektar biljnih odgovora na mikoriznu kolonizaciju koji variraju od pozitivnog, preko neutralnog pa do negativnog. Negativno djelovanje najčešće je uzrokovano genetskim čimbenicima kao i čimbenicima tla, a odnos između gljive i biljke može se mijenjati i tokom godina.


62 views0 comments

Recent Posts

See All

Već dugo se u Hrvatskoj ne pamti najezda lisnih uši ovih razmjera. Tim povodom u nekoliko koraka objašnjavamo kako se našim proizvodima obraniti od lisnih uši. Danas koristimo mnoge sintetičke proizvo

bottom of page